Wat is PFOS en hoe schadelijk is het?

Elke dag horen we meer gevallen van vervuilde grond en grondwater en het lijkt zich steeds meer te verspreiden. Wat betekent dit nu voor ons en wat kunnen wij eraan doen? Even de belangrijkste zaken op een rijtje.

januari 17, 2024
pexels-pixabay-158361

Wat is PFOS?

Eigenlijk spreken we over PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) en dit is een verzamelnaam voor een groep zwaar vervuilde en giftige chemische stoffen die voortkomen uit fluoridering: processen waarbij fluoride aan drinkwater of voedingsmiddelen wordt toegevoegd. PFOS (perfluoroctaansulfonaten) is één chemische stof binnen de PFAS-groep, die gebruikt wordt om producten zoals textiel water- en vuilafstotend te maken.

Ook zitten er hoge concentraties van deze stof in het schuim van brandblussers. Via het afvalwater van fabrieken en bijvoorbeeld bij het naspoelen van blusschuim na een brand, komt de stof in de grond terecht. Via rivieren en kanalen verspreidt het zich verder naar bronnen die gebruikt worden voor ons drinkwater. Het stofje is niet biologisch afbreekbaar en vrijwel onverwoestbaar. Ook met chemische behandeling is PFOS vrijwel onmogelijk onschadelijk te maken, je kunt het alleen verbranden bij heel hoge temperaturen.

 

PFAS, PFOS & PFOA

PFOA is ook een stof die behoort tot de groep PFAS en staat voor perfluoroctaanzuur. PFOA heeft een zeer goede olie- en waterwerende werking. Daarom wordt het vaak gebruikt in bakpapier, vloerwas, textiel, tapijten, tapijtreinigers en pizzadozen. Daarnaast is PFOA een hulpstof in de bereiding van Teflon, oftewel de anti-aanbaklaag van pannen.

 

Is het schadelijk voor onze gezondheid?

Wanneer ze bij mensen of dieren in het lichaam belanden, blijven veel van deze stoffen er ook heel lang zitten, met allerlei negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zowel PFOS en PFOA zijn chemisch en kunnen niet door ons lichaam worden afgebroken. Ze blijven dus jaren in het bloed en de lever aanwezig. Hoe meer je van deze stoffen binnen krijgt, des te verder het niveau van deze schadelijke stoffen in je lichaam ophoopt. Zo worden ze gelinkt aan een verstoorde hormoonbalans, verhoogde cholesterol, verminderd geboortegewicht, een lagere kans om zwanger te worden, invloed op de groei en het gedrag van kinderen. Het internationale kankeronderzoekinstituut IARC beschouwt PFOS als ‘mogelijk kankerverwekkend’. PFOS zou ook het immuunsysteem verzwakken.

Schermata 2019-05-20 alle 17.51.33

Kunnen wij nog veilig kraantjeswater drinken?

Feit: Zowel PFOS als PFOA worden aangetroffen in ons drinkwater, al liggen de concentraties nog ver onder de wettelijke norm. daarom wordt dit niet als schadelijk voor onze gezondheid gezien.

AC_ADVANCED_Total defence_filtro

Het drinkwater in Zwijndrecht en Antwerpen bevat meer PFAS dan in de waterwinningsgebieden in de rest van Vlaanderen. Ook in de streek van Zuid-West-Vlaanderen rond Kuurne, Waregem en Kortrijk zijn er hogere waarden. Maar de concentraties blijven, nog steeds, ruim onder de Europese norm.

 

Volledig gezuiverd drinkwater?

Na het horen van deze problematiek, ondernam Culligan meteen actie om te zorgen dat we dit kunnen verhelpen en uw zorgen wegnemen.

Voor ons Aqua-Cleer drinksysteem hebben wij een koolstoffilter ontwikkeld die zo goed zuivert dat niets van de PFAS groep ook maar enige kans maakt!

 

Meer info over onze drinkwatersystemen?
Klik hier!

Discover our other water coolers

Avenew
  • Klein van formaat, grootse prestaties
  • De compacte oplossing voor kleine ruimtes
  • Geïntegreerde zoutvat
  • De beste prijs-kwaliteitverhouding