5 redenen waarom leidingwater gezond is

Dat je lichaam dagelijks water nodig heeft, moeten we je niet vertellen. Dagelijks drink jij ongeveer 1,5 liter water om te hydrateren en goed te functioneren. Maar drink je dan kraantjeswater of zweer jij, net als velen, bij flessenwater? Dat leidingwater minder gezond is, is alvast een fabeltje. Waarom? Hieronder wordt het druppelsgewijs duidelijk.

januari 16, 2024
caraffa_bicchiere_tavolo legno

1. Het bevat mineralen

In leidingwater zitten mineralen als calcium en magnesium, mineralen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zo zijn ze essentieel voor opbouw van botten en eiwitten en om signalen door te geven tussen zenuwen en spieren. Een dagelijkse inname van die mineralen is dus nodig, en dat lukt zeker met kraanwater. Een leidingwaterkoeler is dus je beste vriend.

 

2. Veel kwaliteitseisen en controle

Veel mensen zijn bang dat kraanwater besmet is met bacteriën en schadelijke stoffen. Onterecht, want leidingwater is het meest gecontroleerde water in ons land. Dagelijks testen de watermaatschappijen het water op meer dan 60 kwaliteitseisen, opgelegd door de Vlaamse en internationale overheden. Wees dus gerust: in jouw kraanwater zitten geen onveilige stoffen.

 

3. Bevat minder (snel) bacteriën

Hierboven zeiden we al dat kraantjeswater op verschillende kwaliteitseisen getest wordt. Eén daarvan is: er mogen geen te grote hoeveelheden micro-organismen aanwezig zijn. Die hoeveelheden worden in toom gehouden met een kleine hoeveelheid chloor, dat de bacteriën doodt. Dat is niet aanwezig in flessenwater, waardoor een geopende fles op kamertemperatuur snel meer bacteriën bevat. Chloor is onschadelijk voor onze gezondheid, maar sommigen houden niet zo van de geur. Gelukkig vervliegt het snel, zodat jij helemaal kan genieten van jouw gezond glas leidingwater.

 

4. Minder kans op microplastics

Zeewater, kraanwater en flessenwater bevatten allemaal microplastics in heel kleine concentraties. Filters van ons drinkwater kunnen plastic deeltjes tussen 0,05 mm en 5 mm weghouden, dus in kraanwater zijn nog amper microplastics aanwezig. In flessenwater daarentegen, zijn ze vaak meer aanwezig. Daarin is het plastic niet afkomstig van natuurlijke bronnen of van waterlopen, maar ze komen van de dop of de fles zelf. Speel dus op safe: ga voor leidingwater en voorkom extra microplastics in je glas water.

 

5. Goed voor de planeet

Leidingwater is niet alleen goed voor jouw gezondheid, het is ook gezond voor onze planeet. Met leidingwater spaar je een berg plastic afval uit en de CO2-uitstoot is minstens 100 keer kleiner dan bij plastic flessen.

 

Is leidingwater dus even gezond als flessenwater? Antwoord: Mínstens even gezond. Twijfel dus niet langer over die leidingwaterkoeler en ga ervoor. Bovendien zit in de Culligan waterkoelers een extra filter die zorgen voor nog minder bacteriën. Overtuigd? Ontdek onze leidingwaterkoelers.

 

Je leidingwater upgraden met een smaakje? Lees dan onze recepten van zomerse toppings.