Spaar drinkwater met een waterkoeler

18 March 2022

World Water Day

In een wereld die heel drastische veranderingen ondergaat, is zuinig gebruik van grondwater van cruciaal belang. De komende jaren zal elke bewoner op aarde geconfronteerd worden met de gevolgen van waterschaarste en watervervuiling, ook wij in België. Het is één van de redenen waarom de jaarlijkse World Water Day in het leven geroepen werd.

 

Het ‘blauwe goud’ vormt vandaag de belangrijkste bron van leven, en we moeten water ook zo behandelen. Er zijn de stijgende waterfacturen en sporadische watertekorten, dus een bewustzijn over onze watervoetafdruk is in een huidige maatschappij noodzakelijk. Hoe kan jij water besparen op kantoor? We geven enkele tips. 

 

1. Recupereer regenwater 

Zeker in België een zeer bruikbare tip, aangezien hier wel eens enkele spetters uit de lucht durven vallen. Regenwater kan ingezet worden voor het wateren van de planten, als spoelwater van toiletten of de vaat en als water voor tijdens het poetsen. Hiermee kan je tot 57 procent drinkwater besparen op kantoor. Denk er dus zeker over na om een regenton aan te sluiten op de regenpijpen van het gebouw. 

 

2. Slimme toiletten 

Het waterverbruik van de toiletten op kantoor kan soms tellen tot 30% van het totaal verbruik. Dit kan zelfs hoger liggen wanneer er veel klanten langskomen op de werkplek. Een waterbesparend toilet met een dubbele spoelnop gebruikt per spoeling 3 tot 6 liter water in plaats van 10 liter. Een heus verschil in verbruik dus, en een efficiëntiewinst die je voelt in de portemonnee.

 

3. Een doeltreffend gebruik van de afwasmachine

Spullen afwassen met de hand verbruikt meer water dan het inzetten van een afwasmachine op kantoor. Installeer dus gerust een vaatwasser om zo min mogelijk water te verbruiken voor het spoelen en reinigen van koffietassen, lunchdozen en borden. Na elke werkdag kun je een gevulde machine in gang steken en de volgende ochtend staat het gewassen gerief opnieuw klaar voor gebruik.

 

4. Kies voor een waterkoeler 

Specialisten raden aan om zo’n zes glazen water per dag te drinken, en heel veel bedrijven zetten de afgelopen jaren reeds een eerste stap in de goede richting door gebruik van plastic bekers en flessen te elimineren. Belgisch kraanwater is dan ook van uitstekende kwaliteit en kan perfect als drinkwater fungeren.

 

Met een waterkoeler beperk je de watervoetafdruk van het bedrijf echter nog veel meer. Veel mensen wachten namelijk tot het water koud genoeg is vooraleer ze hun glas eronder zetten. Een waterkoeler zorgt meteen voor heerlijk verfrissend water.  

Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde, want waterkoelers kunnen ook onmiddellijk en altijd in warm water voorzien. Zo krijg je dus nog meer besparing. Daarnaast spaar je met een drinkfles ook extra gebruik van glazen of bekers. 

 

5. Bewustwording

Het sensibiliseren van de mensen op de werkvloer vormt misschien de belangrijkste tip van allemaal, en is ook een essentieel doel van World Water Day. Zorg voor geheugensteuntjes door enkele bordjes of reminders te plaatsen aan de wastafel of in het toilet. Zo zou bijvoorbeeld zorgen dat het kraantje niet blijft lopen tijdens het inzepen en schrobben van de handen tot zo’n zeven liter water per minuut kunnen besparen. 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot levensnoodzakelijk grondwater, nu en in de toekomst. 

 

Twijfels over de kwaliteiten van leidingwater? Lees er hier alles over.

 

Wie geïnteresseerd is in een waterkoeler voor op de werkvloer, contacteer ons via dit contactformulier

Snel geholpen